Έλα να πάμε στο Νησί...Ιωαννίνων!

Νησί της Λίμνης Παμβώτιδας ή νησάκι των Ιωαννίνων...έτσι περιφραστικά αναφέρεται κανείς σε αυτόν τον ανώνυμο-μίνι παράδεισο, μεταξύ πολλών άλλων στην Ήπειρο! Δεν θα φλυαρήσω με γενικές πληροφορίες περί του νησιού...αυτά ο καθένας τα βρίσκει εύκολα πλέον στον ιστό! Το θέμα είναι τι σε γεμίζει και τι έχει να σου προσφέρει ένα μέρος για να το επισκεφτείς! Θα αρχίσω να τσεκάρω λοιπόν τα σημεία στα οποία αυτός ο μικρόκοσμος σε δικαιώνει και για μένα αποτελούν must see!


Έστω ότι βρίσκεσαι στα Γιάννενα...έστω ότι αποφάσισες να επισκευτείς το νησάκι...η εμπειρία σου ξεκινά στο μώλο όπου και επιβιβάζεσαι σε ένα από τα καραβάκια που περιμένουν.

Άρρηκτα συνδεδεμένο με την πόλη, το νησί, επικοινωνεί με πολλαπλά  ημερήσια δρομολόγια πλοιαρίων. Σε κάτι λιγότερο από 10 λεπτά έχεις φτάσει και ο χρόνος μοιάζει παγωμένος!

 Η ατμόσφαιρα από τη στιγμή που πατάς το πόδι σου φανερά διαφορετική...ηρεμία...σχεδόν ξέχασες το αστικό τοπίο στο οποίο προ ολίγου βρισκόσουν!

Πρώτη ανταμοιβή λοιπόν γαλήνη από ένα περιβάλλον αστείρευτης βουκολικής ομορφιάς!


Απλωμένος μπροστά σου ο παραδοσιακός ηπειρώτικος οικισμός πετρόχτιστων σπιτιών, περίπου 110...και παραδέξου το, και ο πιο πρωτευουσιάνος να σαι, σου αρέσουν τέτοιες εικόνες!


*καλή ώρα να σκεφτείς τι θα προτιμούσες να κάνεις, εγώ πάντως θα σου αραδιάσω τις επιλογές...

Μπορείς να βολτάρεις στα σοκάκια, πολλά μικρομάγαζα λαϊκής τέχνης είναι εκεί για να τα χαζέψεις και να τσιμπήσεις τα σουβενίρ σου!
Ακόμη μπορείς να κάνεις έναν όμορφο περίπατο περιμετρικά του νησιού (2,5 χλμ...δε θα πάθεις τίποτα!) απολαμβάνοντας τη θέα της πόλης στην απέναντι όχθη και γιατί όχι να τραβήξεις ζηλευτές φωτογραφίες!

Στο νησί είτε το πιστεύεις είτε όχι υπάρχουν 7 μονές Μονή Φιλανθρωπηνών, Μονή Αγίου Νικολάου Στρατηγόπουλου, Μονή Παναγίας Ελεούσας, Μονή Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος, Μονή Προφήτη Ηλία, Μονή Αγίου Παντελεήμονος, Μονή Προδρόμου...μη πάς σε όλες...άσε κάτι για να ξανάρθεις!


Προτείνω να πάρεις μια γεύση από τη Μονή Προδρόμου  ή και να τη συνδυάσεις με την επίσκεψή σου στην Μονή Αγίου Παντελεήμονα που βρίσκεται κοντά, καθώς εκεί δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς και πλέον έχει διαμορφωθεί σε μουσείο της προεπαναστατικής περιόδου, αν ενδιαφέρεσαι για την ιστορία του τόπου και είσαι λάτρης του "επιμορφωτικού" τουρισμού, τι καλύτερο για σένα...

...Αν πάλι δε σε αγγίζουν πολύ όλα αυτά ή τέλοσπάντων τύχει να βρεθείς μια βροχερή μέρα στο νησί και έτσι δυσκολεύεται η μετακίνηση σου (πράγμα καθόλου απίθανο)...έχει κ άλλο!

Όντας διαχρονικά εξοικειωμένοι οι νησιώτες με την υποδοχή και φιλοξενία επισκεπτών δε θα μείνεις παραπονεμένος την ώρα που θα θελήσεις μια σωματική ανάταση! Ταβέρνες μικρά καφέ και μεζεδοπωλεία καλύπτουν πολλά γούστα!




Προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσεις το "Δούναι και Λαβείν", με το που κατέβεις απ'το καραβάκι, όλο ευθεία στο σοκάκι...και έπεσες πάνω του! Ζεστός χώρος, όμορφη διακόσμηση, ωραία εξυπηρέτηση, ελληνικός καφές στη χόβολη, ροφήματα, σπιτικά γλυκά του κουταλιού, καλό τσίπουρο, ρακόμελο, αργιλές, μεζέδες νοστιμότατοι και φρεσκομαγειρεμένοι, μουσικές που σε ταξιδεύουν και πολλά άλλα ωραία... Ιδανικό για καφέ, γρήγορο και μη, για φαγητό πλήρες και μεζεδοκατάστασης, για χαλάρωση αλλά και γλέντι!







Πάρε και μερικούς συνδέσμους για να κάνεις τη δουλειά σου...πάρε και μερικούς φίλους και πήγαινε στο νησί! θα με θυμηθείς...
iefimerida

Σχόλια