10 Λόγοι για να επισκεφτείς Χριστούγεννα τα Γιάννενα

Ψάχνεις τελευταία στιγμή προορισμό για τα Χριστούγεννα; Η πόλη δεν είναι άλλη από τα κρύα αλλά πανέμορφα Γιάννενα. Μια πόλη που θα σου γεμίσει τις μπαταρίες και θα διασκεδάσεις με την ψυχή σου. Η πόλη των γραμμάτων και των τεχνών.




  1. Κοντινός προορισμός.

    Πλέον τα Γιάννενα αποτελούν έναν προορισμό αρκετά κοντινό σε σχέση με παλιότερα. Με την δημιουργίας της Εγνατίας αλλά και την Ιόνιας οδού η πόλη βρίσκεται κοντά, τόσο στους Θεσσαλονικείς όσο και στους Αθηναίους. Αποτρεπτικό βέβαια παράγοντα παίζουν τα διόδια όπου θα σου κοστίσει ο κούκος αηδόνι!
  2. Ειδυλλιακή ατμόσφαιρα.

    Κρύο, αναμμένα τζάκια, στολισμένο κέντρο και ένα κάστρο βγαλμένο από μύθο! Από την Δωδώνης και την πλατεία Μαβίλη έως την πλατεία Πάργης και την Ανεξαρτησίας, η πόλη φέτος ντύθηκε για τα καλά στα γιορτινά της. Μια Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που ήρθε και έδεσε με το θρυλικό κάστρο της πόλης το οποίο σε περιμένει να εξερευνήσεις κάθε σοκάκι του και γιατί όχι, να θαυμάσεις την θέα του Ιτς Καλέ.
  3. Ζαγοροχώρια.

    Μπορεί τα Ζαγοροχώρια να χρειάζονται ένα άρθρο από μόνα τους, όμως μιας και είσαι τόσο κοντά αξίζει να επισκεφτείς κάποια από τα χωριά. Ασπραγγέλοι, Πάπιγκο, Βοβούσα, Τσεπέλοβο και Μονοδένδρι, είναι κάποια από τα πιο ξακουστά! Γραφικοί και παραδοσιακοί οικισμοί οι οποίοι θα σε ταξιδέψουν σε μια διαφορετική εποχή. Το τοπίο μαγευτικό, ειδικά αν συναντήσεις και χιόνι. Οι άνθρωποι και τα παραδοσιακά φαγητά, μοναδικά. Τα λόγια, λοιπόν, είναι περιττά!
  4. Μέτσοβο.

    Και μιας και αναφέρθηκα στα Ζαγοροχώρια σίγουρα θα έχεις συνδυάσει τα Γιάννενα και με το Μέτσοβο. Η... χειμερινή Μύκονος(ευχή και κατάρα βέβαια!). Ένα γραφικό χωριό το οποίο συνδυάζει τόσο το παραδοσιακό όσο και το σύγχρονο. Εκεί θα βρεις το περίφημο κοντοσούβλι και φυσικά το Μετσοβόνε. Αν είσαι τυχερός, κάνε και μια στάση στο χιονοδρομικό κέντρο του Μετσόβου ή του Ανήλιου. Σκι,snowboard, snowmobile αλλά τελεφερίκ και έλκηθρο  για μικρούς και μεγάλους σε περιμένουν να τα δοκιμάσεις.
  5. Μουσεία.

    Το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων Π. Βρέλλη είναι ένα μουσείο που ζωντανεύει στα μάτια σου τους ανθρώπους επί Οθωμανικής εποχής. Εκεί θα συναντήσεις και το...κρυφό σχολειό. Λίγο πιο έξω από το κέντρο στο χωριό Ελληνικό, θα βρεις το μουσείο Σύγχρονης Τέχνης "Θεόδωρος Παπαγιάννης". Έργα που μιλούν για την Ήπειρο, την ιστορία της, τον ξενιτεμένο, την πολύπαθη Ηπειρώτισσα μάνα και άλλα. Επόμενος σταθμός το νέο μουσείο Αργυροτεχνίας. Εκεί θα δείτε παραδοσιακές τεχνικές και πλήθος έργων αργυροχρυσοχοϊας. Τέλος, αξίζει να επισκεφτείς το σπήλαιο του Περάματος. Ανακαλύφθηκε το 1940 κατά την διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Οι σταλαγμίτες και οι σταλακτίτες , θα σε εντυπωσιάσουν.
  6. Το νησάκι.

    Ένας μικρός παράδεισος δίπλα από την πόλη. Πετρόχτιστα σπίτια, παραδοσιακά εδέσματα και ένα μουσείο του Αλή Πασά ξετυλίγονται στα πόδια σου. Εκεί θα φτάσεις με το καραβάκι τα δρομολόγια του οποίου είναι αρκετά συχνά. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρεις εδώ.
  7. Φύση.

    Ένας νομός που καλύπτει όλους τους φυσιολάτρες. Λίμνες, ποτάμια, βουνά. Πεζοπορία στα Τζουμέρκα, κατάβαση στο φαράγγι του Βίκου, το πιο βαθύ φαράγγι του κόσμου, ραφτινγκ στον Άραχθο και τον Βοϊδομάτη είναι μερικές extreme επιλογές. Ακόμη, μπορείς να εξερευνήσεις την περιοχή του Ζαγορίου με άλογο! Αν δεν πείστηκες για τις ομορφιές της περιοχής, μια επίσκεψη στην Δρακόλιμνη της Τύμφης θα σε κάνει να πιστέψεις στο επίγειο παράδεισο. Όλα αυτά βέβαια  ιδιαίτερη προσοχή τον χειμώνα!
  8. Φαγητό.

    Κατή την παραμονή σου στα Γιάννενα θα πρέπει να δοκιμάσεις παραδοσιακές πίτες αλλά και βατραχοπόδαρα. Τσιπουράδικα και εστιατόρια που συνδυάζουν το παραδοσιακό και το γκουρμέ. Από την λίστα σου δεν θα πρέπει να λείψουν τα Γιαννιώτικα σιροπιαστά γλυκά! Αν πάλι προτιμάς το fast food, οι επιλογές σου είναι αμέτρητες.
  9. Θέα από τους Λιγκιάδες.

    Το χωριό αυτό βρίσκεται 12 χλμ. από το κέντρο της πόλης και στην πλαγιά του όρους Μιτσικέλι. Η θέα είναι καταπληκτική και το μάτι σου μπορεί να θαυμάσει όλο το λεκανοπέδιο. Μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου ή το ρακόμελό σου στα μαγαζάκια του χωριού. Και που ξέρεις, ίσως σταθείς τυχερός και απολαύσεις το ηλιοβασίλεμα...
  10. Διασκέδαση.

    Η πόλη είναι ιδιαίτερα φημισμένη για την έντονη νυχτερινή ζωή της. Από τα clubs και τα νυχτερινά μαγαζιά με ελληνική και ξένη μουσική έως τα τσιπουράδικα και τα μικρότερα μπαράκια. Η διασκέδαση απευθύνεται σε όλα τα γούστα. Μερικά από αυτά θα τα βρεις στην Ανεξαρτησίας και στις διάφορες στοές της. Η πόλη δεν κοιμάται ποτέ λόγω των φοιτητών αλλά και την περίοδο των γιορτών η κίνηση είναι αυξημένη.


από Vodka

Σχόλια